Puterea momentelor de reflecție

Puterea momentelor de reflecție

Nu ne putem dezvolta și îmbunătăți în mod automat, de aceea trebuie să fim intenționați în a ne dedica creșterii personale în fiecare zi.

Pentru a ne asigura că ne dezvoltăm intenționat în mod constant va fi nevoie să facem pauze de reflecție pentru a învăța din propriile experiențe.

Momentele de reflecție transformă experiența în perspectivă.

Atunci când faci pauze intenționate pentru a te dezvolta pe plan personal te vei extinde peste limite, fiindcă nu vei înțelege doar semnificația propriilor experiențe ci vei putea implementa schimbări și ajustări în acțiuniile tale viitoare.

Chiar dacă viața are un ritm alert și deseori ajungem la finalul de zi cu mai puțină enrgie și mai multe griji, este important să luăm o pauză pentru a reflecta asupra zilei.

 Pașii specifici pentru a te dezvolta intenționat în fiecare zi:

 • Creează un mediu pentru reflecție și adresare de întrebări

Un mediu prielnic în care să reflectezi pentru tine poate însemna doar să te așezi la birou cu o ceșcă de ceai lângă tine, să îți aprinzi o lumânare parfumată, să îți iei un jurnal care să te inspire, să îți pui o anumită melodie pe fundal, să-ți iei o anumită veioză etc.

Dă-ți voie să fii creativ și creează-ți mediul potrivit în care să stai tu cu tine câteva clipe în care să reflectezi.

 • Planifică-ți timpul pentru reflecție

În mulțimea de activităților zilnice există riscul să omitem timpul în care să reflectăm așa că ia-ți angajamentul să adaugi acest timp în agenda ta.

Pentru mine cel mai bun moment din zi pentru reflecție este seara, după ce am finalizat toate activitățile din ziua respectivă și pot să stau liniștită să meditez la acțiunile din acea zi. La finalul săptămânii îmi aloc 2 ore pentru reflecție pentru a înțelege ce am făcut bine, ce nu am făcut bine și ce pot face mai bine în săptămâna următoare.

 • Adresează-ți întrebări de creștere

Întrebările bune reprezintă esența reflecției. O întrebare formulată bine atrage după sine noi idei și perspective.

O serie de întrebări de reflecție:

 • Ce am învățat astăzi din acțiunile mele?
 • Cum pot să aplic ce am învățat astăzi? (Învățarea fără punerea în practică se pierde rapid)
 • Ce aș fi putut să fac mai bine și ce aș putea face data viitoare mai bine?
 • Ce obiceiuri am nevoie să îmi dezvolt ca să fac lucrurile mai bine?
 • Ce am făcut astăzi ca să mă dezvolt personal?
 • Ce am învățat astăzi nou?
 • Mi-am investit astăzi timpul înțelept?
 • Ce am făcut astăzi se aliniază cu direcția pe care mi-o doresc?
 • Am lucrat astăzi la imaginea mea de sine?

A face pauză ține de a găsi un sens în fiecare experiență!

Să te oprești din tot ce faci ca să reflectezi este una dintre cele mai valoroase activități pe care o pot face cei care își doresc să se dezvolte în mod intenționat.

Sunt mulți oameni care acțiuneză masiv și atunci când nu au rezultatele pe care și le doresc, aleg să acționeze și mai mult și astfel încep să acumuleze frustrări, stres…De aceea, este important să facem pauze și să reflectăm pentru că e posibil ca acțiunile pe care le facem la un moment dat să nu fie cele potrivite și în urma reflecției putem observa ce funcționează, ce nu funcționează și care sunt schimbările necesare pentru a avansa către direcția dorită.